Myśląc o Holandii, obcokrajowcy mają przed oczami wiatraki, drewniane chodaki i tulipany. Znana jest również holenderska tolerancja –„kraj, w którym wszystko można”. W połączeniu z typowo holenderskimi tradycjami, takimi jak ceramika z Delft, wyrabianie sera, jedzenie surowych śledzi i krokietów z automatu na ulicy, powstaje bardzo ciekawy obraz Holandii. Co jednak warto jeszcze wiedzieć o Holandii?
Holandia liczy 16 900 726 mieszkańców, którzy zamieszkują powierzchnię 41 543 km², co sprawia, że gęstość zaludnienia jest dość wysoka i wynosi 504/km². Ponad 18% powierzchni Holandii stanowi woda, a duża część kraju położona jest poniżej poziomu morza. Kraj jest chroniony przed wodą przez system wałów i tam. Według podziału administracyjnego kraj składa się z dwunastu prowincji. Holandia jest jednym z najbardziej rozwiniętych krajów. Jest to siódma gospodarka światowa pod względem PKB na głowę mieszkańca. Jeśli chodzi o wskaźnik rozwoju społecznego Holandia plasuje się na piątym miejscu na świecie. Gospodarka holenderska opiera się głównie na bardzo wysoko rozwiniętym sektorze rolnictwa i ogrodnictwa, sektorze usług i handlu międzynarodowym.
Od roku 1848 roku Holandia jest monarchią parlamentarną, w ramach której król współdzieli władzę z ministrami i parlamentem. Holandia była współzałożycielem między innymi Unii Europejskiej, G-10, NATO czy Światowej Organizacji Handlu. Wraz z Belgią i Luksemburgiem Holandia tworzy region noszący nazwę Beneluks. Haga pełni ważną rolę na polu międzynarodowego sądownictwa, ponieważ znajdują się tutaj cztery trybunały międzynarodowe i siedziba Europolu.
Ciekawe linki
Typowo holenderskie
- Polder
- Wiatraki
- Holenderski śledź
- Sery
- Pączki z rodzynkami (podawane zawsze na Sylwestra)
- Lukrecja
- Tulipany
- Krokiety
- Krowy
- 'Poffertje' (racuszki)
- 'Pepernoten' (pierniczki anyżowe)
- Ceramika z Delft
- Wafle z syropem
- Granulki do posypywania kanapek
- Grochówka
- Dzień Króla
- Gra sjoelen
- Kolor pomarańczowy
- Kanały
- Elewacje schodkowe
- Łyżwiarstwo szybkie
- Sucharki z anyżową posypką (podawane z okazji urodzin dziecka)
- Święty Mikołaj